حالا لیگ برتر فوتبال ایران میانه خوبی با گلزنی ندارد. این را میتوان از تعداد گلهای برترین گلزنان جدول متوجه شد. از بالا تا پایین جدول تکتک تیمها بازیکنانی دارند که راه دروازه را به سختی پیدا میکنند. اوضاع بدتر از چیزی است که تصور میکنیم.
مردان هفت گله
در پایان نیم فصل رقابتهای لیگ برتر فوتبال ایران که با صدرنشینی تراکتور همراه بود، علی علیپور از پرسپولیس و مهدی لیموچی از سپاهان هر کدام با هفت گل درصدر جدول گلزنان قرار گرفتند؛ آماری ضعیف و نشاندهنده ضعفهای متعدد در فوتبال ایران.اینکه صدرنشین جدول گلزنان لیگبرتر در پایان نیمفصل فقط هفت گل زده نشان میدهد فوتبال ایران فاقد مهاجمی مطرح، گلزن، ششدانگ و تمام عیار است. در واقع درد اصلی ومشترک اکثر تیمها همین است.هیچ تیمی مهاجم ندارد.اینکه حتی به علی علیپور لقب «مهاجم گلزن» بدهند هم خندهدار است چه برسد به اینکه این لقب را روی سایر مهاجمان که از اوهم کمتر گل زدهاند، بگذارند. مردان هفت گله در بهترین حالت ممکن قرار است در نیم فصل دوم همین تعداد گل بزنند. این را از کیفیت فوتبال و عملکردشان در نیم فصل نخست میتوان متوجه شد.
لیگ برتر، فاقد مهاجم تراز اول
لیگ بیست و چهارم را میتوان یکی از بدترین لیگهای تاریخ فوتبال ایران از لحاظ گلزنی بازیکنان قلمداد کرد. تیمها به زور به دروازه حریف میرسند و موقعیتهای چندانی خلق نمیشود. لیگ برتر فوتبال ایران فاقد مهاجمانی است که از استانداردهای ابتدایی یک بازیکن گلزن برخوردار هستند. هیچ بازیکنی در فوتبال ایران وجود ندارد که در هد زدن و گل زدن با سر تبحر داشته باشد. مهاجم تکنیکی که در محوطه جریمه حریف دریبل بزند در لیگ برتر رویت نمیشود. لیگ بیست و چهارم به طور کلی هیچ مهاجم تراز اولی را به فوتبال ایران تحویل نداده است که این مشکل بزرگ خود مشکلات بزرگتری پشت سر خود دارد. عدم استعدادیابی، تفکرات غلط و غیرعلمی مربیان، نتیجهگرایی، سوءمدیریت و موارد مشابه از این دست.
تکرار یک رکورد منفی
آنطور که مشخص است رکورد منفی گلزنی بازیکنان در این فصل میتواند شکسته شود. دو فصل پیش یعنی در لیگ بیست و دوم شهریار مغانلو مهاجم سپاهان با ۱۳ گل عنوان برترین گلزن را به خود اختصاص داد که تکرار ضعیفترین آمار گلزنی در مدت زمان ۲۰ سال بود. آخرین باری که یک مهاجم با این تعداد گل عنوان آقای گلی را به دست آورد به فصل ۱۳۸۲-۱۳۸۱ برمیگردد.ادموند بزیک در آن فصل برای سپاهان ۱۳ گل زد و کفش طلا را برد. در مدت زمان ۲۳ سالی که لیگ برتر ایران برگزار میشود تعداد گلهای برترین گلزن فصل از عدد ۲۴ فراتر نرفته است. اما امسال اوضاع بدتر از هر زمانی به نظر میرسد.
نقشههای رویایی
با این اوضاع نامناسب در گلزنی امیر قلعهنویی نقشههای زیادی برای جامجهانی ۲۰۲۶ دارد. او میخواهد نخستین مربی در تاریخ فوتبال ایران لقب بگیرد که تیمملی را از مرحله گروهی جامجهانی به مرحله حذفی یک هشتم نهایی میبرد، رویایی بس شیرین. اما او برای رسیدن به این هدف بزرگ فقط باید روی لژیونرهایی حساب باز کند که ازهمین الان هم پابه سن گذاشتهاندو تاریخ مصرفشان رو به پایان است حتی اگر در بهترین تیمهای اروپایی به میدان بروند یا اینکه در ترانسفر مارکت قیمت بالایی داشته باشند. هیچ حرفی هم نیست. تیمملی با لیگی که فاقد مهاجم تراز اول است و برترین گلزنش در پایان نیم فصل فقط ۷ گل زده به هیچ جا نمیرسد.
مقایسه فرا قارهای!
مقایسه لیگ برتر ایران با لیگهای برتر اروپایی به خصوص پنج لیگ معتبر دنیا یعنی لیگ برتر انگلیس، لالیگای اسپانیا، سری A ایتالیا، بوندسلیگای آلمان و لوشامپیونه فرانسه یا اردیویسه هلند اصلا امکانپذیر نیست. آنها کجا و لیگ برتر ایران کجا. زمین تا آسمان تفاوت وجود دارد اما بد نیست نگاهی گذرا به تعداد گلزنان هر یک از این لیگها بیندازیم تا بیشتر متوجه فاصله فاجعهآمیز فوتبال ایران با لیگهای معتبر اروپایی شویم. در لیگ برتر انگلیس محمد صلاح یکهتاز است و از الان کاندیدای اصلی توپ طلای ۲۰۲۵ محسوب میشود. او در پایان نیم فصل نخست ۱۷ گل به ثمر رسانده است. در لالیگا رابرت لواندوفسکی ۳۴ ساله صدر جدول گلزنان را با ۱۶ گل در پایان نیم فصل در اختیار دارد.در بوندسلیگا و در حالی که نیم فصل تمام نشده هری کین مهاجم بایرن مونیخ ۱۴ گل زده و فعلا صدرنشین جدول گلزنان است. در ایتالیا مارکوس تورام با ۱۲ گل و در لوشامپیونه جاناتان دیوید از لیل با ۱۱ گل برترین گلزنان به شمار میروند.